Ingenieus houtbouw systeem

Waarom houtbouw met SOLIDWOOD?

Bouwen met het SOLIDWOOD houtbouw systeem

SOLIDWOOD als houtbouw systeem

Er zijn veel houtbouw methodes die elk hun voordelen en nadelen hebben. SOLIDWOOD is een innovatieve, efficiënte en compacte vorm van houtbouw, afkomstig uit Duitsland. Het maakt gebruik van monolithische volle wanden in houtcomposiet. Hierdoor kan het gebouw sneller ter plaatse ineen gezet worden.

Op deze pagina vindt u een overzicht van de voordelen van SOLIDWOOD en wat het precies inhoudt. Wilt u meer informatie of wilt u beginnen bouwen met SOLIDWOOD ? Neem gerust contact met ons op.

Geweldige isolatie
Sinds begin 2020 moet elk nieuwbouwproject of elke renovatie voldoen aan strenge energiebesparende normen. Hout isoleert beter dan de andere voornaamste bouwmaterialen zoals baksteen, beton, staal en aluminium. Dankzij de volle en luchtdichte wanden wordt de isolatiekracht van het hout nog beter. Met het SOLIDWOOD bouwsysteem bouw je dus altijd energiezuinig. U behaalt de BEN-normen zonder probleem. Dit levert ook nog een fiscaal voordeel op.
Ecologisch verantwoord
Elke gram hout in een SOLIDWOOD-paneel is afkomstig uit Europese PEFC-bossen. Hier geldt een enorm streng bosbeheer. Voor elke boom die we omkappen, planten we er 2 terug. Dit soort projecten zorgen er voor dat het totale oppervlak van bossen in Europa jaar na jaar blijft stijgen. Ook in het productieproces komen er weinig broeikasgassen vrij. Ons bouwsysteem is dus zeer verantwoord.
Snelle montage
Omdat SOLIDWOOD bestaat uit solide panelen, kunnen de wanden van uw woning zeer snel gemonteerd worden. In essentie is SOLIDWOOD een enorm groot bouwpakket. Alle uitsparingen zijn al op maat uitgezaagd. Zo kunnen drie monteurs met een kraan uw volledige woning in drie dagen stevig monteren.
Solide en stabiel
Een SOLIDWOOD woning is heel stabiel en scheur- en aardbevingsbestendig. Ook weersomstandigheden zoals wind en regen vinden geen weg doorheen de panelen doordat we werken met innovatieve houtverbindingen. Met SOLIDWOOD kan u bovendien zonder problemen tot zes verdiepingen hoog bouwen. Het is dus zeer geschikt om uw droomwoning mee te bouwen.
Previous
Next

Wat zijn de voordelen van het SOLIDWOOD houtbouw systeem?

Luchtdicht

Met SOLIDWOOD zijn er veel minder spleten en kieren aanwezig, wat de luchtdichtheid uiteraard verbetert.

Snel gebouwd

Solidwood wordt off-site geproduceerd. Hierdoor hebben minder factoren impact op het productieproces. Zoals bijvoorbeeld de weersomstandigheden. Door het efficiënte productieproces, kunnen we een vlotte levering garanderen. Op de werf moeten we enkel de wanden en vloeren nog verankeren. Na enkele dagen is de woning gemonteerd.

Milieuvriendelijk

Solidwood maakt gebruik van PEFC-gekeurd hout. Doordat er met OSB 4 wordt gewerkt, kan tot 80 procent van het gekapte hout gebruikt worden. De panelen worden verlijmd met formaldehyde vrije lijm. In de OSB 4 platen zit maar 4 procent lijm. De rest van de verlijming gebeurt met de natuurlijke hars van het gebruikte hout.

Hout als bouwmateriaal

Hout is een enorm veelzijdig materiaal. De makkelijke bewerking zorgt ervoor dat er veel vormen mogelijk zijn. Alles wordt op maat gemaakt. Naar afwerking toe zijn er verschillende mogelijkheden. U kan de panelen in het zicht laten, schilderen en afwerken met gyproc of spuitplamuur.

Watergebruik

Door te werken met een droog systeem, beperken we het watergebruik tijdens het bouwen van de woning. In de afwerkingsfase minimaliseren we het gebruik ook door te werken met systemen die weinig water verbruiken. Hierdoor zijn de droogtijden een stuk korter.

Gezond en natuurlijk

Bouwen met natuurlijke materialen zoals hout is van nature een goede keuze. Zowel voor de planeet als voor uw gezondheid.

Meer informatie?

Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag verder.

Waarom samenwerken met SOLIDWOOD?

Zo’n 30 tot 40% van het afval in België komt uit de bouwsector. Bouwen en wonen heeft dus een grote impact op onze CO2-voetafdruk. Hierdoor maakt een drastische omslag naar circulair bouwen een groot verschil. Voor SOLIDWOOD is circulair bouwen geen loze term. Ons bouwsysteem streeft naar een efficiënt gebruik van bouwmaterialen. De houten panelen zijn volledig te demonteren en de gebruikte materialen zijn recycleerbaar.

Ons doel is een economisch rendement te combineren met een ecologische meerwaarde. Zo dragen we bij aan een duurzame toekomst voor de volgende generaties. SOLIDWOOD vormt een goede basis voor ecologische woningen en kan gecombineerd worden met andere duurzame bouwmaterialen. Ook is SOLIDWOOD een goede basis om mee te bouwen in elke bouwstijl.

Benieuwd naar het houtbouw proces of wilt u partner worden?

Als u wilt bouwen met SOLIDWOOD en wilt weten hoe het bouwen precies verloopt, bekijk dan zeker onze pagina over het bouwproces. Wilt u partner worden van SOLIDWOOD en gebouwen maken met dit innovatieve bouwsysteem? Bekijk dan zeker onze pagina voor partners.

Nadelen van klassieke houtbouw systemen

Zware materialen slaan warmte of koude op, dit noemt met thermische inertie. De massa van het houten skelet is bij houtskeletbouw bijvoorbeeld zeer beperkt. Dit betekent dat uw ‘buffer’ tegen hoge en lage temperaturen zeer klein is. De OSB4-platen van SOLIDWOOD hebben wel een relatief grote massa, waardoor dit probleem weggewerkt is.

Als akoestische isolatie één van uw aandachtspunten is, dan is klassieke houtbouw niet zo’n fantastisch idee. De akoestische isolatie van hout is beperkt. Ook dit nadeel is bij SOLIDWOOD weggewerkt doordat de OSB4-platen echo’s voorkomen en geluidsgolven omzetten naar een aangenaam geluid.

Klassieke houtbouw is zeker geen slechte manier van bouwen. Het heeft tal van voordelen vergeleken met andere manieren van bouwen, zoals met beton. SOLIDWOOD vergroot deze voordelen en perkt de nadelen in, waardoor u een houtbouw systeem krijgt dat fantastisch presteert.

Veel gestelde vragen

Ja, u behaalt met SOLIDWOOD de BEN-normen zonder probleem. Zo kunt u genieten van het fiscale voordeel dat dit teweeg brengt.

Ja, al veronderstelt men vaak van niet. Bij brand ontstaat er een koollaag aan de oppervlakte die het onderliggende hout beschermt. Ook krijgt al het hout waar we mee werken een brandwerende behandeling.

Nee, we verkrijgen ons hout via Europese PEFC-bossen. Voor elke boom die omgekapt wordt, planten we er twee bij.

Doordat SOLIDWOOD zo snel gebouwd wordt, spaar je geld uit op het bouwproces. Het starten met SOLIDWOOD is wel iets duurder dan traditionele bouwmethodes.

Ja, onze focus ligt op duurzaam en efficiënt bouwen. Een stabiel en weersbestendig huis bouwen is hier deel van.

Er zijn 2 houtbouw technieken die elk twee onderliggende takken hebben. Zo is er massieve houtbouw met de takken cross laminated timber (CLT) en houtstapelbouw.

Verder is er ook skeletbouw met de takken houtskeletbouw en paal- en balkensysteem.

Bij massieve houtbouw bouwt men met zware balken. Deze verankert men op de fundering zonder bakstenen en mortel.

Houtbouw gaat meer dan enkele honderden jaren mee, in tegenstelling tot andere bouwmethodes zoals beton. Deze heeft een levensduur van maar 100 jaar.

Hout is zeer licht en toch sterk. Dit maakt dat houtbouw woningen zowel veilig als duurzaam zijn, zeker als het hout afkomstig is uit Europese PEFC-bossen.

Houtbouw systeem Solidwood montage