Bouwproces

Productie

Video afspelen

Ons naaldhout wordt volledig ecologisch geteeld in Europese PEFC-bossen. Voor elke boom die we omkappen, planten we er 2 terug. In het hele productieproces komen weinig broeikasgassen vrij. De SOLIDWOOD-wanden worden volledig geprefabriceerd bij onze partner in Duitsland. Alle nodige voorzieningen bespreken we aan de start van het bouwproces. Zo kunnen de kanalen bij de fabricatie al voorzien worden. Het verkregen bouwpakket vergemakkelijkt het monteren, de derde stap van het bouwproces, enorm.

We maken gebruik van een geautomatiseerde robotstraat om panelen tot 300cm x 1700cm te produceren. Ook gebruiken we hiervoor een ingenieuze cad/cam-gestuurde integratie van ankers en leidingen met Europese goedkeuring. We maken extra dunne grote panelen die zorgen voor een snelle montage en veel plaatswinst. Alle verbindingen en aansluitingen zijn ook 100% luchtdicht.

Wanden in houtcomposiet

De OSB4-platen die we gebruiken, zijn formaldehydevrij en ‘food certified’. Daarom is dit het materiaal van de toekomst. Het is ook volledig waterdicht en geluidsisolerend. Dit zorgt voor een combinatie van duurzaam bouwen en comfortabel wonen. Dit staat centraal in het hele bouwproces.

Onze gladde naadloze wand is volledig barst bestendig. De panelen hebben ook een enorme draagkracht en stijfheid waardoor ze geen risico geven op vervormingen. U kiest zelf hoe we de wand afwerken. De energiewinst van ons systeem is de belangrijkste eigenschap van een futureproof bouwsysteem.

Bouwproces wand in houtcomposiet

Montage

Montage bouwproces

Onze gekeurde ankers maken een snelle montage mogelijk. De luchtdichtheid van de panelen beperkt het aantal gebruikte materialen aanzienlijk. Alle verbindingen en schroefgaten zijn perfect op voorhand voorbereid.

Zo kunnen we in een beweging een volledige muur monteren. Door onze luchtdicht geschroefde montage heeft het eindproduct een goede geluidsisolatie en aardbevingsbestendigheid. Doordat het hout waterafstotend is, kan het project alle weersomstandigheden nog lang trotseren.

Snelle assemblage

Door het bouwproces goed voor te bereiden, krijgt u een bouwpakket dat van de assemblage een snel proces maakt. Drie monteurs met een kraan bouwen met behulp van dit bouwpakket de ruwbouw van uw woning in twee dagen.

Het buitenschrijnwerk (ramen, deuren) en de SOLIDWOOD-panelen bestellen we gelijktijdig. Ze komen kort na het bouwpakket binnen. Hierdoor is het mogelijk om de volledige ruwbouw regen- en winddicht te hebben op enkele weken.

De afwerking van SOLIDWOOD wordt volledig droog gedaan. Hierdoor zijn de droogtijden enorm kort waardoor het bouwproces versneld wordt. Uw woning kan zo binnen 3 maanden volledig instapklaar zijn.

Snelle assemblage tijdens bouwproces
Cradle to Cradle en circulair bouwen met SOLIDWOOD

Cradle to Cradle bouwen is een manier van bouwen waarbij de grondstoffen volledig hergebruikt kunnen worden zonder waarde te verliezen. Het focust dus op een duurzaam productieproces. Circulair bouwen daarentegen legt de focus op materialen hergebruiken door het sluiten van kringlopen. In deze kringloop zullen grondstoffen hun waarde zo min mogelijk verliezen en hernieuwbare energiebronnen gebruikt worden. Zo worden ecosystemen en het milieu niet aangetast. Systeemdenken staat dus ook centraal.

Deze twee bouwfilosofieën worden vaak gezien als tegengestelden. Dit is niet correct, ze kunnen elkaar ook naadloos aanvullen. Bij SOLIDWOOD gebruiken we beide stromingen om duurzaam en efficiënt te bouwen aan de toekomst.

Building Information Model (BIM)

Het BIM is een nieuwe, innovatieve manier om projecten te ontwerpen en vlot te laten verlopen. Dit model houdt rekening met veelvoorkomende problemen bij de uitvoering van een bouwplan. Binnen een bouwproces werken verschillende partijen samen om een mooi eindresultaat te creëren. Een betere informatie-uitwisseling tussen deze partijen staat centraal.

Het volledige bouwproject krijgt een duidelijke vorm door het uit te tekenen in 3D. Dit prototype is een innovatieve leidraad om het project in goede banen te leiden. Vraagtekens en verrassingen in de communicatie tussen bouwpartijen zijn niet meer van de orde. We werken proactief met het eindresultaat in ons achterhoofd. Zo kan de uitvoering van project efficiënt op vier maanden gerealiseerd worden.

De verschillen tussen CLT en SOLIDWOOD

Cross laminated timber (kruislagenhout) en SOLIDWOOD lijken op elkaar maar er zijn een paar belangrijke verschillen. Bij CLT moeten de meeste leidingen nog uitgefreesd worden. Deze moet u daarna terug dicht maken met kneedbaar hout en/of gyproc. Bij SOLIDWOOD is dit niet het geval. Alle voorzieningen worden op maat voorbereid voor de constructie begint.

Wilt u het hout zichtbaar houden en de afwerking dus niet maken met gipsplaten? Dan bent u altijd onderhevig aan enige vorm van krimp en kruip zoals bijvoorbeeld bij stapelbouw. Deze aanpak heeft geen gevolgen voor het constructieve aspect, maar wel voor het esthetische.

Als u van plan bent om appartementen te bouwen, is SOLIDWOOD zeker een betere keuze dan CLT. Bij CLT moet u extra geluidsisolatie voorzien. Omdat de OSB4-panelen van SOLIDWOOD harder zijn en een hogere densiteit hebben, is de constructie een pak stijver. Hierdoor is er praktisch geen overdracht van trillingen aanwezig. Dit leidt tot zeer goede akoestische resultaten.

Previous
Next

Meer informatie nodig of wil u partner worden?

Als u meer informatie over SOLIDWOOD wilt, bekijk dan zeker onze pagina met informatie over SOLIDWOOD. Wilt u partner worden van SOLIDWOOD en gebouwen maken met dit innovatieve bouwsysteem? Bekijk dan zeker onze pagina voor partners.

Meest gestelde vragen

Dit verschilt natuurlijk per project. Gemiddeld is de ruwbouw klaar op enkele dagen. Deze regen- en winddicht maken, is op enkele weken in orde. Na drie tot vijf maanden zou uw woning instapklaar zijn.

Dit kiest u helemaal zelf. Zowel de afwerking als de vorm van uw woning worden op maat gemaakt.

Ja, onze huizen zijn aardbevingsbestendig doordat alle delen luchtdicht aan elkaar geschroefd worden. U kan met SOLIDWOOD tot zes verdiepingen hoog bouwen.

Ja, we zijn een Belgisch bedrijf. Onze SOLIDWOOD-wanden worden gemaakt door onze partner in Duitsland.

Dit zijn de meest sterke en vochtbestendige houten platen die verkrijgbaar zijn. Perfect dus voor grote constructies.

Bouwproces